Papper jämfört med digitalt

Bokföring på papper

En vanlig arbetsmetod för mindre företag brukar vara att ägaren sätter in en månads verifikationer i datumordning i en pärm. Därefter tar byrån över och bokför den gångna månaden. Bokföringen ska sedan sparas i sju år. Bokföringen utgår från när betalningarna sker och kallas för bokslutsmetoden eller kontantmetoden.

Större bolag

För något större bolag, med en omsättning på mer än 3 miljoner, kan det vara smidigare att arbetet utförs i bolagets lokaler. Arbetssättet kan vara att ägaren eller en anställd betalar leverantörsfakturorna och sköter kundfaktureringen. Därefter tar byrån över och bokför månaden samt lämnar in alla aktuella deklarationer. Byrån kan också ta hand om lönekörningen.  

Om ditt bolag inte har lämpliga lokaler där arbetet med bokföringen kan utföras, får vi hitta en annan lösning. Bolag med en omsättning på mer än 3 miljoner får inte använda bokslutsmetoden, vilket medför att bokföringen inte kan skötas rent logistikmässigt på samma sätt som hos mindre bolag.

Men det finns flera möjliga lösningar på detta. Hör av dig så kommer vi fram till den lösning som passar dig och ditt bolag bäst.   

Helhetslösning

Om du inte alls vill hantera ditt bolags pappersarbete kan en helhetslösning vara något för dig. Då anger du redovisningsbyråns adress som bolagets adress och byrån tar hand om allt pappersarbete från att betala leverantörsfakturor till inkomstdeklaration och årsredovisning.

Då får ditt bolag en egen brevlåda vid byråns kontor till vilken ditt bolagets fakturor och brev skickas. En helhetslösning är självklart något dyrare (beroende på hur många fakturor som ska betalas och skrivas) men å andra sidan kommer ditt bolags administration skötas på ett 100 % optimalt sätt. 

Bokföring för föreningar

Byrån sköter bokföringen åt några idella föreningar. Många föreningar gillar ekonomisystemet Fortnox - som byrån använder - eftersom det möjliggör ett elektroniskt arkiv oberoende av en fysisk lokal. Är du ordförande för en förening och behöver hjälp med bokföringen hör av dig så vi kan komma överrens om en lösning. Byrån är mer flexibel än många andra bokföringsbyråer.    

Digital bokföring

Nu har det blivit ännu enklare att gå över till digital bokföring. Med hjälp av Fortnox-appen scannar/fotograferar du kvitton och leverantörsfakturor. Med appen för du sedan över filerna till arkivplatsen. Byrån får sedan ett meddelande att du har lagt upp nya verifikationer och bokför månaden. Appen är gratis för dig som företagare och du hittar den på Appstore och Google play.

Bokföringen lagras alltså nästan helt digitalt. Vissa papper måste dock sparas i pappersform.

I appen får du även lönebesked och möjlighet till smidig kommunikation med byrån. Du och dina anställda loggar in med BankID för att se lönebeskeden. När GDPR infördes är det inte längre tillåtet att emaila lönebeskeden.

Om du lämnar digitalt spelar det ingen roll var i Sverige ditt företag finns.

Automatiserad bokföring med iZettle eller Boxnet

Om ditt företag har kassaförsäljning (tar betalt i affärslokalen med kort eller kontanter) kan du få kassaförsäljningen bokförd automatiskt. Just nu har kassasystemen iZettle eller Boxnet stöd för detta. 

Dessa kassasystem kan kopplas direkt till Fortnox bokföring vilket möjliggör att dagskassorna konteras och bokförs automatiskt varje natt. Praktiskt går det till så att kassaförsäljningen får en egen serie i bokföringen som sköts automatiskt av programvaran. Detta medför att kostnaden för bokföringen kan hållas nere.

Den automatiska bokföringen fungerar oavsett om din bokföring är helt digital eller traditionellt på papper i pärmar.

Löpande stöd från byrån

Byrån hjälper dig löpande så att alla deklarationer kommer in i tid och alla skatter betalas i tid.

Programvara

Byrån använder programvarorna Fortnox och Visma.

Hantering av personuppgifter (Krav enligt GDPR att ange detta) 

Byrån hanterar i princip bara personuppgifter i samband med löneadministration. I denna pdf-fil beskrivs hur byrån hanterar personuppgifter: Hantering av personuppgifter

 

 

 

 

 

 

 

Kontakta oss

E-post: [javascript protected email address]

Mobil: 0708-335988